Zakaj ima bela žemljica na telo enak učinek kot krof?

Ker jo naše telo doživlja kot sladkor, enostaven sladkor. Tako kot krof ali katerokoli drugo sladico. Pa čeprav, ko jo namakamo v sojo najljubšo omako, nimamo tega občutka. Zato za hujšanje redno uživanje belih žemljic ali drugih belih dobrot (testenin, kruha, riža ipd.) ni dobra ideja. Zakaj belo žemljico naše telo prepoznava kot slaščico? Ker nima vlaknin.

Ja, težko se je upreti mehki, dišeči in sveži beli žemljici. Vse, kar je črno, polnozrnato in podobno se lahko skrije. Ampak na žalost se je naše telo skozi več 10.000 let evolucije s to pogruntavščino precej pozno srečalo, da bi se uspešno prilagodilo.

Naše telo potrebuje vlaknine

Ko gre za ogljikove hidrate (ki jih danes srečamo predvsem v obliki kruha, testenin, škrobnatih živil, cmokov, njokov, slanega in sladkega peciva …), je naše telo bolj udomačeno z vsem, kar ima cela zrna, kar je žvečljivo in kar se počasneje prebavlja (polnozrnata žita, sadje in zelenjava z olupkom). To, kar daje tem živilom bolj konkretno strukturo, so ravno vlaknine.

Kako to, da naše telo tako zelo potrebuje vlaknine?

Z evolucijskega stališča je do tega najverjetneje prišlo, ker je naše telo pač moralo uporabiti, kar je imelo na voljo. In ker je pač imelo na voljo ogljikove hidrate v obliki raznih jedilnih trav (ki smo jih s križanjem »kultivirali« in tako dobili vsa današnja žita), sadežev in drugih divjih rastlin z visoko vsebnostjo vlaknin, se je telo temu prilagodilo. In temu se je prilagodila tudi pestra združba mikroorganizmov, ki jim je naše črevo dom in z nami živijo v miru, saj so vlaknine njihova najljubša hrana.

Vlaknine upočasnjujejo absorpcijo sladkorja

Prednost vlaknin za telo je tudi v tem, da nam pomagajo varčevati s pomembnim gorivom za energijo – sladkorjem. Torej preprečijo, da bi ga telo iz hrane (ogljikovih hidratov) prehitro uporabilo. Ker hrane ni bilo na pretek, je bilo to dobrodošlo. Kako imeti čim dlje stabilno raven sladkorja, torej energije in občutka sitosti? Z vnosom vlaknin v naše telo.

Zakaj je za telo dobro, da sladkor ne prehaja prehitro v kri?

Sladkor oziroma glukoza je glavno gorivo za vse telesne celice, vendar je v govorici našega telesa vse, česar je preveč, škodljivo. Telo raje vidi, da se stvari dogajajo počasi, kot pa hitro. In če se pojavi preveč sladkorja prehitro v krvi (če zaužijemo enostavne ogljikove hidrate, brez vlaknin, torej vse kar je »belo« oziroma sladice in razne prigrizke), se ga hoče telo čim prej rešiti oziroma ga varno pospraviti. Zato ga na hitro pošlje v celice. In če ga sproti ne porabimo, se bo seveda naložil v obliki maščobnih zalog.

Še huje, ta hiter padec sladkorja v krvi bo kmalu sprožil velik napad lakote. Ja, naše telo res ni dobro prilagojeno na sladice, pa tudi na bele žemljice ne.

Vlaknine pospešijo prebavo in čistijo telo škodljivih snovi

Prednosti pospešene prebave verjetno ni treba posebej razlagati. Vlaknine imajo med drugim tudi to funkcijo, da poleg pospeševanja prebave vežejo nase tudi razne toksine. In seveda spodbujajo hujšanje. In to s trojnim delovanjem: zavirajo lakoto + pospešijo prebavo + hranijo dobre bakterije v našem črevesju in skrbijo za zdravo črevo.

Vlaknin ne zaužijemo dovolj

To pa je žalostno dejstvo. Seveda moramo biti realistnični: večina med nami nima časa, da bi planirala jedilnike, tako da bi jedli čim več sadja in zelenjave ter polnozrnatih izdelkov. Nekaterim ta hrana sploh ni všeč. Kaj ti preostane, če želiš dobro prebavo, ki bo spodbudila hujšanje? Najboljše aktivne vlaknine, ki so na voljo. Take, kot jih vsebujejo probiotiki Slimbiotics.

Najboljše naravne vlaknine za hitro prebavo

Za zdravo ravnovesje v prebavnem sistemu je treba poskrbeti s probiotiki, še posebej ko bolehamo, smo pod stresom ali smo športno zelo aktivni. Slimbiotics bo poskrbel za naše črevesje, odpravil napihnjen trebušček in zaradi visoke vsebnosti vlaknine inulin celo zaviral lakoto.

Ali so kapsule Slimbiotics zate?

Če se z vsaj dvema spodnjima trditvama strinjaš, potem ti kapsule Slimbiotcszares proporočamo:

  • Zdi se ti, da je tvoja prebava počasna.
  • Imaš občutek nepopolno izpraznjenega črevesja.
  • Nisi ljubiteljica zelenjave, sadja in polnozrnatih izdelkov ali preprosto nimaš časa, da bi jih
  • redno uživalia.
  • Takoj ko nekaj poješ, moraš odpeti gumb na hlačah ali razširiti pas.
  • Rada bi shujšala, pa ne veš, kako začeti.
  • Rada bi pripravila telo na hujšanje in ga razbremenila toksinov.