Kaj zares odloča, ali boš debela ali suha

Ja, ves čas poslušaš, da moraš porabiti več kalorij, kot jih poješ. Ampak zakaj lahko eni pojejo goro čipsa in se jim nikjer ne pozna, drugi pa samo pogledamo burger in si že ne upamo več na tehtnico? Zveni nemogoče, ampak je res: krive so tudi bakterije!

Če bi kdo še nekaj let nazaj rekel, da so za debelost krive tudi bakterije v našem črevesju, bi se mu smejali. Zdaj pa znanstveniki vedo, da je res tako. Skrivnost suhih ljudi je v prevladi »suhih« bakterij!

Kdo bi si mislil, da bakterije namesto nas počnejo vse to:

Bakterije, ki so del naše črevesne mikrobiote (nekdaj znana kot mikroflora), med drugim:

  • trenirajo naš imunski sistem, tako da zna razlikovati med »meni koristnim« in »tujim vsiljivcem« ter se primerno odzove,
  • s proizvajanjem maslene kisline, ki je hrana za celice črevesne sluznice, skrbijo za zdravje črevesja,
  • uničujejo škodljive bakterije, ki prodrejo v naše telo, in
  • nam s svojimi encimi pomagajo predelati različne snovi iz hrane – in jih s tem naredijo bolj dostopne telesu, vključno z dodatnimi kalorijami.

In prav ta zadnja lastnost je povezana s tem, ali boš debela ali suha.

»Debele« bakterije so bolj učinkovite pri pridobivanju kalorij iz hrane

Med ugotovitvami, ki so najbolj presenetile znanstvenike, je tudi kako zelo bakterije vplivajo na našo telesno težo! Če res zelo po domače povemo, v našem črevesju prevladujeta dve veliki skupini bakterij: Firmikutiji in Bakteroideti. Recimo jim F-ji in B-ji, da si ne lomimo jezika.

F-ji so učinkovitejši pri črpanju energije iz hrane, ki je mi brez njihove pomoči ne moremo prebaviti. To pomeni, da boš te dodatne kalorije »pokasirala« v obliki maščobnih rezerv. Če pa v tvojem črevesju prevladujejo B-ji, boš to hrano, ki je ne moreš uporabiti, preprosto izločila.

To, kar ješ, vpliva na to, ali boš hranila »suhe« ali »debele« bakterije

Na to, ali v tvojem črevesju prevladujejo F-ji ali B-ji, torej »debele« ali »suhe« bakterije odločilno vpliva tvoja prehrana. Ne bo te presenetilo, če ti povemo, da imajo »ta suhe« bakterije raje bolj zdravo hrano, polno vlaknin, kot so sadje, zelenjava in polnozrnati izdelki.

Vroče področje raziskav je tudi, kako bi lahko z uživanjem različnih probiotikov (poenostavljeno rečeno, dobrih bakterij), spremenili sestavo črevesne mikrobiote in tako shujšali.

Bakterije Lactobacillus so pokazale največje zmanjšanje telesne teže in maščobne mase

Nedavna metaanaliza, kraljica vseh študij, ki povzema ugotovitve številnih raziskav, je potrdila, da lahko res izgubljamo odvečno težo s pomočjo prav določenih bakterij. Med najučinkovitejšimi bakterijami, ki nam lahko pomagajo shujšati, so tiste iz rodu Lactobacillus – in to že manj kot v 12 tednih!

Odgovor na najnovejša dognanja je izdelek Slimbiotics, ki vsebuje 9 sevov mlečnokislinskih bakterij, med njimi pa je 6 iz rodu Lactobacillus. V kombinaciji s topinamburjem in cikorijo ti bo pomagal do boljšega počutja, predvsem pa do manj kilogramov. Lažja pot do lažje tebe!