Brezplačna pomoč: 080 99 82

Blog

Ni hujšanja brez probiotikov!

Najprej malo osvežimo spomin – probiotiki so živi organizmi, ki izboljšujejo delovanje mikroflore v prebavnem traktu. Gre za zdrave bakterije, ki živijo v človekovem organizmu, natančneje v črevesju. Njihova naloga je, da se borijo proti škodljivim bakterijam, ki so povzročitelj marsikatere bolezni. Naša črevesna mikroflora je izpostavljena stresu, neuravnoteženi prehrani, staranju, antibiotikom in drugim zdravilom, ki poleg slabih uničijo tudi dobre bakterije, zato jo je potrebno obnavljati. To storimo tako, da v naše telo vnašamo probiotike – v obliko probiotičnih živil ali pa prehranskih dopolnil.

Kako pa vplivajo na hujšanje?

Torej, povedali smo kaj probiotiki pravzaprav so in čemu so namenjeni. Ampak kako jih pa lahko povežemo z hujšanjem? Študije kažejo, da probiotiki pomagajo pri izgubljanju maščobe, še posebej v predelu trebuha in pasu. Probiotiki nižajo absorbiranje maščobe v črevesju. Z njimi lahko uravnavamo hormone leptin in grelin, ki našim možganom sporočijo, kdaj smo siti in kdaj lačni. Ko je ravnovesje mikroflore v črevesju normalno, oba hormona za lačnost/sitost delujeta normalno, če pa je v črevesju premalo zdravih bakterij, pa ne zmoreta normalno uravnavati apetita, to pa pogosto povzroči, da jemo preveč.

Poleg tega imajo probiotiki pomembno vlogo ne samo pri prebavi, ampak tudi pri proizvodnji energije. Če telesu primanjkuje dobrih bakterij, je prebava slabša in telo mora porabljati dodatno energijo za prebavo hrane, zato ima na splošno manj energije. To pomeni, da ima telo tudi manj energije in motivacije za vadbo, s katero pa bi porabljali maščobe in posledično hujšali. Zato je zelo pomembno, da uživamo dovolj probiotikov. Ker ni priporočljivo v svoje telo vnašati velike količine mleka, jogurta in ostalih mlečnih izdelkov, ki so bogati s probiotiki, strokovnjaki veliko raje priporočajo prehranska dopolnila, kot je na primer Slimbiotics.

Probiotične kulture torej učinkovito spudbujajo izgubo kilogramov na zdrav način, saj spodbujajo razvoj zdravih bakterij, ki uničujejo slabe bakterije, ki so povezane z odvečno telesno težo.

Hujšanje s probiotiki tako postaja vse bolj priljubljeno, saj je dokazano, da uživanje probiotikov pospešuje tudi izgubo teže in pripomore k vzpostavitvi ravnotežja v črevesni flori. 

← Nazaj na blog