7 načinov za obvladovanje stresa v izolaciji

Naše življenje se je v zadnjih tednih močno spremenilo. Doma smo zaprti in naša svoboda je za nekaj časa precej omejena. Zato ni nič čudnega, da nam ta nova in nenavadna situacija povzroča stres.

Vendar stres lahko zmanjšamo z nekaterimi učinkovitimi tehnikami, ki sploh niso težke. Preberi, kako si lahko pomagaš.

Kaj je stres?

Stres je naravni obrambni odziv telesa na potencialno nevarnost. Aktivira se stresni hormon kortizol, ki telo spravi v stresno reakcijo "beg ali boj". To je signal, ki ga možgani pošiljajo celemu telesu, kot bi rekel: "Pazite! Pripravite telo na nevarnost! Takoj ustavite vse nepomembne funkcije in se osredotočite le na zaščito pred nevarnostjo."

Takšne reakcije so naravne, koristne, celo evolucijsko potrebne, če so kratkoročne - akutni stres. Ko bo "nevarnost" minila, bomo stresno situacijo premagali, telo pa se bo vrnilo v normalno stanje.

Težava pa je dolgotrajni - kronični stres, s katerim se srečujejo mnogi, in to ne samo zdaj. Telo je vedno vznemirjeno in se ne more sprostiti, kar vodi v izčrpanost in do motenj duševnega ravnovesja. Ne moremo jasno in racionalno razmišljati, učinkovito ukrepati, kaj šele uživati v življenju. Lahko pa nasprotno čutimo jezo, izgorelost, imamo težave s koncentracijo, smo razdražljivi, izčrpani ...

Stres negativno vpliva tudi na srčno-žilni sistem, spanje, reproduktivnost, imunost ...

Obvladovanje stresa

Izolacija za mnoge od nas predstavlja precejšen stres. Morda imaš občutek, da se ti pred stresom ni potrebno braniti ... pa vendar smo izbrali nekaj zelo učinkovitih tehnik obvladovanja stresa, ki se jih poslužujejo tudi psihologi in psihiatri na svojih terapijah.

1. Omeji vnos alkohola, kofeina

Ljudje pogosto pomoč pri obvladovanju stresa iščemo v različnih stvareh, vendar alkohol in kofein nasprotno stres še poslabšata.

2. Poskrbi za zdravo in uravnoteženo prehrano

Zadosten vnos vseh potrebnih hranil izboljša imunski sistem in pomaga telesu, da se učinkovito brani pred negativnimi učinki dolgoročnega stresa. Imunski sistem pa je zdaj pomembnejši od vsega drugega.

S prijatelji si izmenjaj ideje za zdrave recepte. Tudi na našem blogu jih najde nekaj:

Recepti za zdrav zajtrk »

Bučkini čolnički »

Pečena čičerika »

3. Organiziraj si svoj dan

Sestavi si dnevni načrt, razmisli, kaj boš počela ves dan, od jutra do večera. Načrt mora biti izvedljiv - če rečeš, da boš pretekla 20 kilometrov ob 6. uri zjutraj (in nisi maratonka, niti tudi zgodnja ptica) in in tega ne boš mogla narediti, bo to samo povečalo stres in slabo voljo.

V svojem dnevnem urniku si vedno vzemi čas za to, kar rada počneš! Igraj igre, beri, pleti, ustvarjaj, posadi zelišča na balkonu,... Karkoli v čemer uživaš. Svoje ideje za preživljanje prostega časa pa nato deli s prijatelji - priporočaj jim dober film, knjigo, igro ...

4. Prevzemi nadzor nad tem, kar veš, da lahko spremeniš, hkrati pa sprejmi dejstvo, da vsega ne moreš nadžirati

Si živčna zaradi novic na televiziji, kjer se vedno govori eno in isto? Izklopi TV! Enkrat na dan preveri glavne novice, da boš seznanjena s tem, kaj se dogaja, preostanek dneva pa posveti nečemu drugemu.

Še posebej v trenutno zelo napetih razmerah ti res ni treba prebrati vseh komentarjev na družbenih omrežjih. Vsak si je zdaj ustvaril neko mnenje in mnogi imajo potrebo, da ga tudi izrazijo. Zagotovo pa ni tvoja dolžnost, da vse te komentarje prebereš. Obnašanje drugih je nekaj, na kar žal nimaš vpliva.

5. Vzemi si čas za dihanje in sproščanje

Meditacija, joga, pravilno dihanje ... to vse lahko pomaga, da se sprostiš in za nekaj časa pozabiš na težave. Na internetu poišči kakšen video in kar doma poskusi narediti nekaj osnovnih vaj joge.

Ko se zalotiš, da si pozabila dihati, dihaš hitro ali plitvo, takrat se ustavi, zapri oči in se nekaj minut osredotoči samo na globok vdih.

Za obvladovanje stresa in tesnobe lahko preizkusiš tehniko dihanja 4-7-8:

  • sedi na udobno mesto, rahlo pritisni jezik na nebo, tik za zgornjimi zobmi, usta naj bodo zaprta;
  • 4 sekunde dihaj normalno in tiho skozi nos;
  • zadrži dih in odštevaj 7 sekund;
  • izdihuj zrak iz pljuč 8 sekund, ustnice naj bodo sproščene, kot bi hotela reči “fuuu";
  • ponovi 4-krat.

6. Pogovarjaj se

Pogovarjaj se o svojih občutkih s svojimi najdražjimi, sprosti se, v tem nisi sama. A kljub temu, čeprav je zdaj težko, se poskusi pogovarjati o drugih stvareh in ne samo o izolaciji in pandemiji.

7. Poskrbi za zadostno telesno aktivnost

Tudi če iz izolacije ne nameravaš proti kot fitnes model, telovadi! Gibanje sprošča hormone sreče, ki učinkovito zmanjšujejo stres.

Kaj lahko storiš, ne da bi ti bilo treba zapustiti dom?

  • vklopi glasbo, ki jo imaš rada in pleši,
  • igraj igre, ki temeljijo na gibanju (interaktivne video igre, skrivalnice, lovljenje...),
  • prebrskaj internet in izkoristi ogromno video vadnic za telovadbo doma. Tudi me imamo spletno vadbo s kar 4-tedni vsakodnevnih vaj, ki so na voljo brezplačno na naši spletni strani. Klikni tukaj za vadbo doma »
  • tudi seks šteje :-)

Izbrani izdelki za vas

-53%
Akcijska cena 19,99 € Redna cena 42,98 €
Ogled izdelka