Kako izbrati ustrezno dieto: 5 najboljših možnosti in katera je zate najprimernejša

Pripravi se na poletje in izberi najustreznejšo prehrano zase!

Zagotovo si že slišala, ali brala o tisoč in eni dieti ... Vsaka deluje na nek svojnačin in vse so si med seboj tako različne, kako naj se potem človek odloči za tisto pravo... Katera dieta je najprimernejša, katerazaresdeluje? Izbrali smo 5 najbolj vročih in najučinkovitejših diet za hujšanje in jih primerjali, tako da boš vedela, katera je zate najustreznejša.

1. Mediteranska prehrana

Življenjski slog, osredotočen na sveže pridelke, ki so bili v sredozemskih državah na voljo v 20. stoletju. Ameriški prehranski svetovalci so to dieto 3 leta zapored izbrali za najboljšo.

Kaj jesti? Na krožniku imej svežo zelenjavo in sadje, ribe, semena, oreščke in olja. Občasno lahko tem dodaš tudi perutnino, jajca in mlečne izdelke in rdeče meso.

Čemu se moraš izogibati? Sladicam, predelani hrani - vključno mesu in žitaricam.

Učinek: Ne spada med najhitrejše diete, zagotovo pa je ena najbolj dolgotrajnih. Izkazalo se je, da mediteranska prehrana pomaga shujšati, ter skrbi za zdravjesrca in možganov.

Idealna zate, če: Iščeš dolgotrajno prehrano, ki ima tudi zdrave koristi. Hitro hujšanje ni nekaj, kar te zanima, in res ne maraš strogih režimov hujšanja. Všeč ti je zelenjavnakuhinja, vendar bi rada dodala nekaj rib, perutnine ali mlečnih izdelkov. Druga velika prednost mediteranske prehrane je, da je raznolika in bogata, zato se ti lahko pridruži celotna družina.

Kako začeti? olajšaj si to in začni načrtovati vnaprej. Bogata zelenjavna juha je odlična večerja, ki lahko v hladilniku ostane nekaj dni. Za kosilo si pripravi pisankrožnik, ki je napol prekrit s svežo ali kuhano zelenjavo. Dodaj na žaru pečene ali kuhane ribe, jajca ali perutnino, tako da napolnite še četrtino krožnika. Na preostalo četrtino pa dodaj fižol, polnozrnate žitarice ali krompir. Dodaš lahko tudi z olje, semena ali oreščke. Grški jogurt z ovseno kašo in sadjem ali jajčna omleta sta odlični izbiri za zajtrk.

Prehrana s 1200 kalorijami

Bolj kot prehrana je to zlato pravilo hujšanja z neizogibnimi rezultati. 1200 kalorij je nizkokalorična prehrana, ki zmanjša vnos hrane na minimum, a je še vedno varna. Vendar pa dolgoročno ni primerena.

Kaj jesti? Lahko ješ vse, kar želiš, a skupna vsota kalorij na dan ne sme preseči 1200.

Čemu se moraš izogibati? Pri tej prehrani se ni potrebno ničemur izogibati, vendar je vseeno priporočljivo zaužiti veliko zelenjave in nepredelane hrane.

Učinek: Mogoče hitrejša izguba teže, ki pa lahko privede do jo-jo učinka!

Idealna zate, če: resnično želiš izgubiti nekaj kilogramov v najkrajšem možnem času in se pri hrani  ne maraš omejevati. Razumeš in veš, kakšja je kalorična vrednost hrane in si pripravljena nadzorovati svoj vnos kalorij. Ko dosežeš svoj cilj nameravaš postopoma izboljšati svoj življenjski slog in se nameravaš vrniti k običajni prehrani - zdaj potrebuješ le malo hitrega hujšanja za lastno motivacijo.

Kako zažeti?Prenesi aplikacijo za štetje kalorij in si zapiši vse, kar poješ. Če ješ predelano hrano in piješ alkohol, lahko zelo hitro dosežeš 1200 kalorij, zato ti priporočamo, da paziš na svoje porcije. Nekaterim je lažje, če si pripravijo zdrava zajtrk in večerjo, za kosilo pa jedo karkoli želijo. Odlični pri tej prehrani so nadomestki z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob, puste beljakovine, jajčni beljaki in zelenjava brez škroba, saj so nizkokalorični.

Dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ali keto dieta

Dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov je precej popularna. Njena glavna lastnost je nizek vnos ogljikovih hidratov - manj kot 100 g. Omogoča zaužitje manj kot 50 g čistih ogljikovih hidratov na dan - v idealnem primeru 20 g čistih ogljikovih hidratov.

Kaj jesti? Kakršnokoli maščobo - rastlinska ali živalska, zeleno solato, zelenjavo brez škroba, sadje z nizko vsebnostjo, srednja količina beljakovin.

Čemu se moraš izogibati? Sladicam, alkoholu, žitaricam in gomoljem, leči in fižolu, škrobni zelenjavi, predelani hrani z dodanim sladkorjem, sladkim pijačam, itd.

Učinek:Možno hitrejše hujšanje, povečana koncentracija in povečanaenergija (ko dosežeš ketozo).

Idealna zate, če: Želiš hitro shujšati in razmišljaš o spremembi življenjskega sloga. Ne zanimajo te sladkarije in alkohol ali pa ste se vsaj pripravljeni posloviti od njih. Čeprav je začetek ob tako drastični spremembi morda nekoliko težak, ste odločni in na splošno nimaštežav s prehrano, če obljublja hitre rezultate.

Kako zažeti? Priporočamo, da začneš počasi in postopoma zmanjševati vnos ogljikovih hidratov. Prenesi aplikacijo za štetje kalorij in si zapiši vse, kar poješ, da vidiš, koliko ogljikovih hidratov normalno zaužiješ. Poskusi zmanjšati vnos ogljikovih hidratov pod 100 g čistih ogljikovih hidratov na dan (to je vnos ogljikovih hidratov brez vlaknin). Pij veliko vode in jej veliko zelene solate in zelenjave z malo ogljikovimi hidrati. Nato vsak teden zmanjšaj vnos ogljikovih hidratov, dokler se ne spustiš pod 50 g čistih ogljikovih hidratov na dan. Ob prehodu na ketozo se lahko počutiš nekoliko razdražena, a brez skrbi. To bo minilo! Samo pijte veliko vode, dovolj spi in počakaj nekaj dni.

Občasno postenje ali prekinitveni post

Je močna dieta za hujšanje in zagotovo eden današnjih najbolj priljubljenih trendov hujšanja. Namesto da se osredotočaš na to, kaj ješ, se osredotoči na čas, kdaj ješ. Obstaja več različic prekinitvenega posta, najpogostejši pa je ta, da ješ 5-8 ur na dan, preostali del denva pa se postiš.

Kaj jesti? Lahko ješ kar želiš, med postenjem pa preprosto ne smeš jesti.

Čemu se moraš izogibati? Po končanem postenju se ti ni treba izogibati nobeni hrani ali pijači.

Idealna zate, če: To bi bilo lahko zate odlično, če si ena tistih ljudi, ki zvečer preskočizajtrk ali nima težav željo po poznih prigrizkih. Na splošno nimaš težav z disciplino, vendar se resnično ne želiš odreči nekaterim svojm najljubšim živilom, samo da bi shujšala. Želiš shujšati, vendar se ti ne mudi.

Kako začeti? Razmisli, kaj ti je lažje - preskočiti zajtrk ali to, da ne ješ pozno ponoči? Ko veš, kdaj si lahko privoščiš zadnji obrok dneva, pomisli, kako lahko v svoj dan vključiš 12-urni ali 14-urni post (verjetno se že 12 ur postiš čez noč). Počakaj nekaj dni, da se na to navadiš. Če meniš, da ti gre dobro, počasi začni s podaljševanjemposta, dokler ne dosežeš 16 ur postenja (ali celo več).

Rastlinska prehrana

Rastlinska prehrana temelji na izogibanju živalskm proizvodom - od mlečnih izdelkov do rib in mesa. Ker se osredotoča na uživanje velike količine sadja in zelenjave ter zdravih maščob, ki jih najdemo v oreščkih in semenih, je ta dieta lahko - če ne omejuje preveč - odlična za vključitev v življenjski slog, saj ponuja številne zdravstvene koristi - vključno s hujšanjem.

Kaj jesti? Vso sadje in zelenjavo, oreščke, semena, tofu, tempeh, seitan, fižol in stročnice, žitarice, olja, gobe in alge. Številni vegani uživajo tudi predelane veganske izdelke, kot so veganski jogurt, sir, piškoti, čokolada, sladoled, žitarice, brezmesni nadomestki za meso in pripravljene jedi.

Čemu se moraš izogibati? Strožji vegani se izogibajo sladkorju, predelanim ogljikovim hidratom, oljem slabše kakovosti in maslom iz oreščkov, sokovom in alkoholu.

Idealna zate, če: želiš shujšati, vendar počasi in dolgotrajno. Obožuješ zelenjavo in jo želiš vključiti v čisto vsak obrok. Ne maraš stroge diete, vendar nimaš težav z uživanjem velike količine zelenjave in sadja, nepredelanih žitaric in stročnic, fižola, semen in oreščkov. Če resnično hrepeniš po nekaterih jedeh, boste preprosto iskala vegansko alternativo - čeprav včasih ne 100% zdravo.

Kako začeti?Ni ti treba takoj 100% spremeniti prehrane. Lahko si prepričana, da uživanje živalskih izdelkov tu in tam ne zmanjša pozitivnega učinka zelenjave, ki jo ješ vsak dan. Po mnenju ameriških prehranskih strokovnjakov, ki vsako leto izberejo najboljšo prehrano, je fleksitarna (pol-vegetarijanska) prehrana ena izmed najboljših.

Kaj jo dela zdravo? Uživanje velikozelenjave, sadja, bogatega z antioksidanti, kot so jagode, citrusi in granatna jabolka, veliko maščob - nasičenih in nenasičenih, veliko vlaknin in veliko beljakovin. S kombinacijo stročnic, fižola in žitaric boš vsak dan zaužila dovolj beljakovin.

Če želiš poskrbeti, da ješ dovolj in telesu priskrbiš vse aminokisline (beljakovine), ki jih potrebuje, si lahko na svoj telefon naložiš aplikacijoza štetje kalorij in spremljaš kakovost vnosa hrane.

In ne pozabi - občasno uživanje jajc, pečenega piščanca ali rezine sira ne bo uničila tvoje diete. Če opaziš, da se na dieti počutiš odlično in se odločiš, da jo boš vključila v svoj življenjski slog, si oglej prehranske dodatke za vegane, ki jih bo tvoje telo potrebovalo. Dolgotrajna 100% rastlinska prehrana namreč lahko povzroči pomanjkanje vitamina B12, vitamina D, omega 3 maščobne kisline, cinka in železa.

Izbrani izdelki za vas

-43%
Akcijska cena 19,99 € Redna cena 34,98 €
Ogled izdelka